Biomimicry in Architectuur
Door biomimicry toe te passen binnen de architectuur wordt de basis gelegd voor een duurzame samenleving. Alles wat gemaakt en gedaan wordt past vanaf het ontstaan binnen het ecosysteem. Architectuur is praktisch. Het vakgebied is daardoor uitermate geschikt om de kennis van de natuur te vertalen en te ervaren. Om dit te kunnen realiseren is het belangrijk dat de bouwwereld de samenwerking aan gaat met meer dan alleen de partijen in de bouw.
Samenwerkingen met andere disciplines zoals biologen, milieukundigen, IT-specialisten en de overheid zijn nodig om de stap te kunnen zetten naar biomimetische architectuur, een vorm van architectuur die al het leven bevordert.
Samenwerkingen met andere disciplines zoals biologen, milieukundigen, IT-specialisten en de overheid zijn nodig om de stap te kunnen zetten naar biomimetische architectuur, een vorm van architectuur die al het leven bevordert.
"De droom: Een architectuur die samenwerkt met en afhankelijk is van zijn omgeving en zijn gebruikers, en die zichzelf (re)genereert. "
Als bomen via de wortels met elkaar kunnen communiceren, waarom doen gebouwen dat dan nog niet?![]() Biophilic Design - Hotel Jakarta Amsterdam - foto Andrea Leopardi via Unsplash
|
Duurzaam bouwenVan oudsher denken wij bij de functie van een gebouw aan het onderdak bieden aan mensen, of wellicht spullen. Maar stel dat we gebouwen ook andere functies geven. Zoals bijdragen aan CO2 opslag in steden, zorgen voor waterhuishouding in periodes van regen of het versterken van biodiversiteit in een stedelijke omgeving?.
Met biomimicry is binnen de wereld van de architectuur nog veel te winnen. Er zijn al best veel gebouwen ontworpen gebaseerd op diverse technieken uit de natuur (lees hier bijv. over architectuur en termietenheuvels). Op zich zeer innovatieve gebouwen, en het kan nog veel mooier. Als we vanuit systeemdenken biomimicry willen inzetten in architectuur kijken we niet naar één gebouw, en de toepassingen ervan, maar naar de gehele stedelijke omgeving. Hier staan we voor grotere uitdagingen, maar zijn ook de kansen enorm omdat we steeds meer leren over de ingenieuze technieken van de natuur. Hoe dit concreet toe te passen is? Lees hier een over een aantal projecten die wij onlangs hebben uitgevoerd. Lees hier een interessant artikel over hoe biomimicry is in te zetten bij de bouw van (sociale) woningen (Renda, maart 2018).
Biophilic DesignBiophilia beschrijft de aangeboren relatie tussen mensen en (de rest van de) natuur. Net als al het andere leven op deze planeet, maken wij deel uit van een groter ecosysteem en hebben de behoefte om continu met de natuur verbonden te zijn. Dit komt volgens de wereldberoemde bioloog E.O. Wilson voort uit het feit dat we het grootste deel van onze tijd als soort op aarde in de buitenlucht hebben geleefd. We zijn in reactie op onze natuurlijke omgeving geëvolueerd, en gedijen, net als elk ander dier, het best in die omgevingen die ons het meest voeden.
In dit artikel, geschreven door biomimicryNL en Senta (Saskia van den Muijsenberg en Merit Veldhuizen), wordt uiteengezet wat Biophilic Design is, welke voordelen het heeft en hoe je het vanaf nu in ieder ontwerp kunt toepassen. |
Duurzaam bouwen in de praktijk brengen
Wij verzorgen workshops en inspirerende lezingen over dit thema. Ook helpen we, middels ons netwerk, organisaties bij het maken van duurzame ontwerpen, het opdoen van nieuwe ideeën of het onderzoeken van de mogelijkheden die de natuur biedt. Vanzelfsprekend zitten we zo vroeg mogelijk aan tafel om mee te denken in een ontwerp. Dit verhoogt de integraliteit en daarmee ook impact van de oplossing. Uiteraard zijn wij ook later in het proces in te zetten. Onze kracht ligt met name in het gebruik van de biomimicry aanpak én het genereren van nieuwe ideeën en oplossingsmogelijkheden.
Nieuwsgierig en geïnteresseerd om met ons in gesprek te gaan? Neem vandaag nog contact met ons op!
Nieuwsgierig en geïnteresseerd om met ons in gesprek te gaan? Neem vandaag nog contact met ons op!