Biomimicry in Finance
Het huidige geldsysteem onder de loep
Het financiële systeem dat we kennen is zeer complex en moeilijk weg te denken uit ons dagelijks bestaan. Toch zitten hier, vanuit de kennis en ervaring van de natuur bekeken, een aantal haken en ogen aan. Diversiteit ontbreekt, waar de natuur juist floreert in eenvoud, hebben wij het geldsysteem zeer complex ingericht en waar de business gaat voor snelheid gaat de natuur juist voor aanpassing. Geen maximalisatie, maar optimalisatie.
Diverse spelers in de financiële sector, waaronder Triodos Bank, experimenteren met nieuwe systemen en manieren van 'betalen'. Andere partijen onderzoeken niet zozeer een heel nieuw geldsysteem, maar proberen hun aandeel in het huidige systeem te gebruiken om bij te dragen aan een duurzamere wereld, bijvoorbeeld door investeringen in juiste partijen en het inzichtelijk maken van hun invloed op klimaatverandering, watervervuiling en landerosie. Door samenwerking van verschillende partijen wordt het ineens mogelijk om nieuwe oplossingen te bedenken.
|
Biomimicry kan hierbij de weg leiden. Zodra we de basisprincipes van de natuur ook in het financiële systeem, zullen we dichter bij een stabieler waardesysteem komen. Dit zal uiteindelijk iedereen ten goede komen. BiomimicryNL draagt bij aan deze discussie door onderzoek, inspirerende lezingen en workshops, advies en hulp bij implementatie van nieuwe oplossingen en systemen. Door losse obstakels te benaderen op systeemniveau houden we een duidelijke focus, zodat we zeker weten dat we de goede kant op blijven gaan.
|
Het toepassen van biomimicry op systeemniveau om obstakels te overwinnen. |
Biomimicry toepassen in de financiële sectorVeel mensen kunnen de link van biomimicry naar de architectuur wel leggen, maar de financiële sector, wat moet ik me daarbij voorstellen? Wij zien juist dat biomimicry als ontwerpmethode toegepast kan worden op ook veel abstracter niveau. Je kunt ook op systeemniveau een nieuw ontwerp maken voor verzekeren, risico management, pensioenen en toewerken naar nieuwe business modellen.
Wij hebben onder andere een rol in het 'Smart Climate Opportunities' programma, waarin wij driemaandelijks een nieuwe groep deelnemers uit de financiële sector meenemen en gezamenlijk de vertaalslag van ambities naar concrete toepassingen maken, en daarnaast ook biomimicry gebruiken om een ander perspectief te bieden. Als we namelijk échte innovatie willen, moeten we onze huidige denkpatronen kunnen zien en ook daar overheen kunnen kijken. Biomimicry dus niet alleen als ontwerpmethodiek, maar ook als inspiratiebron om te komen tot nieuwe concepten. |
Biomimicry & finance in de media
In afsluiting van de Green Deal Biomimicry is een magazine uitgebracht met daarin een aantal heel interessante artikelen over dit topic. Daarnaast is ook het New Financial Magazine het lezen waard, en ook hier wordt biomimicry gezien als een methode om de transitie naar een circulaire economie te versnellen. Tijdens onze Global Biomimicry Conference (nov 2016) was ook Katherine Collins aanwezig (o.a. auteur van The Nature of Investing). Wat kunnen we leren van de natuur als we het hebben over onze financiële systeem? Kijk hier haar talk: |
|