* We vinden het erg leuk om te weten wie deze uitdaging aan gaat, en stellen het enorm op prijs als je dit aan ons laat weten door een berichtje te sturen aan info@biomimicrynl.org. Ook waarderen wij het enorm om feedback te ontvangen, zodat we het samen met jou verder kunnen ontwikkelen.
De Biomimicry Challenge
Durf jij een flinke uitdaging aan? En heb jij weleens les gehad van meesters met 8 ogen, 4 magen of zuignapjes aan hun vingers? In deze challenge zien we de natuur als leermeester, en gaan we voor onze 'menselijke' uitdagingen opzoek naar antwoorden bij planten en dieren. De leerlingenhandleiding, de docentenhandleiding en deze pagina gaan je helpen om een prachtig ontwerp te maken én wellicht de challenge te winnen! |
Introductie in Biomimicry
Tijdens deze challenge ga je in groepsverband onderzoek doen middels biomimicry en een ontwerp maken voor een 'menselijk' probleem. Voor een goed ontwerp is het belangrijk dat je weet wat biomimicry is en wat je ermee kunt. In de eerste module van ons materiaal gaan we ruim in op wat biomimicry is, en gaandeweg leer je door het doen van de verschillende opdrachten en het kijken van de filmpjes steeds meer!
Tijdens deze challenge ga je in groepsverband onderzoek doen middels biomimicry en een ontwerp maken voor een 'menselijk' probleem. Voor een goed ontwerp is het belangrijk dat je weet wat biomimicry is en wat je ermee kunt. In de eerste module van ons materiaal gaan we ruim in op wat biomimicry is, en gaandeweg leer je door het doen van de verschillende opdrachten en het kijken van de filmpjes steeds meer!
Enthousiasmeren zoals bijen
Natuurlijk valt er ook wat te winnen! Buiten een mooi cijfer zal het beste filmpje ook op deze site gepresenteerd worden. Maar hoe wordt het beste filmpje gekozen? Dat gaan we doen zoals bijen dat doen. Weet jij al hoe zij anderen proberen te enthousiasmeren om met hen mee te gaan naar een bloemenveld? Kijk snel het filmpje hiernaast. Zou jij kunnen bedenken hoe we deze manier van enthousiasmeren vertalen naar onze challenge? Samenwerken zoals dolfijnen In de natuur komt competitie zeker voor, maar samenwerken nog veel meer. Soms zelfs tussen verschillende soorten dieren en sommige dieren hebben wel heel bijzondere manieren gevonden van samenwerken. De dolfijnen in het filmpje hiernaast zijn daarvan een mooi voorbeeld (en de vogels maken daar ook meteen gebruik van). Wat we hiervan leren is dat samenwerken nou eenmaal veel meer oplevert dan competitie. Tijdens deze challenge is het dan ook de bedoeling dat de groepjes elkaar helpen in plaats van beconcurreren. Kun jij nog meer voorbeelden in de natuur bedenken waarbij samenwerken veel oplevert? |
|
Leerlingenmateriaal en docentenhandleiding
Download nu snel jouw handleiding. Hierin staat de challenge beschreven en zul je in 6 modules toewerken naar dit Biomimicry ontwerp. Je leert stapsgewijs over de life's principles en het bevat veel tips en leuke filmpjes om je verder op weg te helpen.
|
![]()
![]()
|
Ontwerpuitdagingen
Hieronder staan de uitdagingen uitgeschreven. Om de groepjes opweg te helpen hebben wij vast een aantal voorbeelden uit de natuur opgezocht. Via onderstaande link vind je mogelijke oplossingen, maar wees vooral creatief en probeer ook andere voorbeelden te vinden/bedenken!
EnergiehuishoudingProbleemstelling: Energiegebruik van (school)gebouwen is een lastige zaak. We willen zowel in de zomer als in de winter een gelijke binnentemperatuur (18-19 oC) en je wilt ook niet te veel energie gebruiken. De ene keer zijn er veel leerlingen in het gebouw, de andere keer niemand. Het streven is zo energiezuinig te zijn als kan, maar er moet ook wel voldoende frisse lucht in de lokalen zijn.
Uitdaging: Wat kunnen we van de natuur leren voor een goede energiehuishouding van (school)gebouwen? |
Mensen 'mee' krijgenProbleemstelling: Duurzaam handelen is beter voor ons allemaal, zowel voor onze gezondheid als voor onze planeet. Dat botst soms met onze wensen. Heel veel mensen kopen en gebruiken materialen die de aarde schade berokkenen. Hoe ‘overtuig’ of ‘verleid’ je mensen tot duurzaamheid?
Uitdaging: Wat kunnen we van de natuur leren als het gaat om meekrijgen van anderen (individuen en/of een hele groep) in duurzaam gedrag (afval, producten kopen)? |
Open opdrachtProbleemstelling: De derde onderzoeksopdracht is een open opdracht die je zelf mag invullen.
Uitdaging: Wat betreft benadering mag je kiezen uit ‘biology to design’ of design to biology’ ofwel: je kiest een plant of dier en onderzoekt wat je ervan kunt leren of je kiest een uitdaging (zoals vraagstelling 1) en formuleert dat tot een design challenge. |
Resultaten van de eerste groepen die deze Challenge zijn aangegaan
Een voorbeeld van het eindproduct van een groep die deze challenge is aangegaan vind je hiernaast. Er zullen in de komende tijd meer filmpjes volgen die als voorbeeld kunnen dienen wat de groepen naar aanleiding van de challenge hebben opgeleverd.
|
|
Vraag het de natuur! Leuke en slimme lessen Bibliotheek |