Biomimicry voor Product Design
Product designers zijn de makers, en dit is hét gebied waarbij Biomimicry en de achterliggende methodiek het meest concreet te maken is. Niet toevallig zijn er in dit veld al vele voorbeelden waarbij mensen hebben afgekeken van de natuur voor het ontwerpen van een product. Met name start-ups en MKB'ers weten met hun vaak kleine tot middelgrote, en daardoor nog wendbare organisaties de vruchten van de biomimicry boom te plukken. Maar zelfs grote organisaties kunnen ondertussen niet meer achter blijven. Tapijtfabrikant Interface is hierbij wel een van de meest vooruitstrevende. Sinds 1994 werken zij als wereldwijde organisatie aan 'Mission Zero', en zijn niet alleen hun producten duurzaam, maar draagt hun gehele organisatie bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen die zij zichzelf gesteld hebben.
Waarom Biomimicry?
R&D kosten zijn hoog en de terugverdientijd is lang. In een wereld waar ontwikkelingen snel gaan is tijd nemen voor R&D dus niet altijd zo aantrekkelijk. Wat nu, als je een tool zou hebben waarbinnen je alle geavanceerde en doorontwikkelde technologieën kunt vinden en die te allen tijde beschikbaar is. Dit is exact wat Biomimicry kan betekenen, de uitdaging is niet langer wát het antwoord op jouw vraag is, maar wáár je deze kunt vinden. Zodra je dit proces weet te versnellen kun je vandaag nog beginnen met de vernieuwing van morgen. Nieuwe producten, nieuwe business modellen en nieuwe markten Natuurlijk kun je biomimicry toepassen op een nieuw product, of bestaand product doorontwikkelen met kennis uit de natuur. Een andere mogelijkheid is de gehele organisatie in dit proces betrekken. Stel nu dat de kennis van de natuur niet alleen wordt geïmplementeerd in de R&D afdeling, maar ook bij sales, finance en HR. Wat gebeurd er als iedereen in de organisatie dezelfde missie draagt, en dit vanuit hun eigen kennis en expertise inzet om de organisatie verder te ontwikkelen. Interface is hiervan een schoolvoorbeeld. De winst die zij hierdoor maken, maar ook de loyaliteit van medewerkers en klanten zijn nog maar een paar voorbeelden van de grote 'wins' die zij met de implementatie van biomimicry in hun organisatie hebben weten te bereiken. Door 'omdenken' ontstaan ongelofelijk veel nieuwe mogelijkheden, nieuwe business modellen en nieuwe markten. Hoe kun je het inzetten en waar te beginnen? Iedere organisatie is anders, er zijn daarom ook meer wegen die naar Rome leiden. Hoe groot of klein de vraag van een organisatie ook is, het begint met inspiratie, een visie en een solide business case. Om de mogelijkheden voor jouw organisatie te onderzoeken, de eerste stap te zetten, de benodigde experts te betrekken en daarnaast te helpen met de implementatie zijn wij die verbindende partij. We hebben inhoudelijke kennis, zijn zelf ondernemers, en met een achtergrond in o.a. procesverbetering, ICT, verandermanagement, architectuur en onderwijs hebben we alle kennis in huis om uw organisatie dichterbij die stip op de horizon te brengen. |
Mercedes gebruikte de koffervis als inspiratie voor een nieuwe familiewagen.
O-foil is een Nederlandse start-up die zich voor de voortstuwing van boten heeft laten inspireren door de dolfijnenstaart. Dit moet leiden tot een besparing van tot wel 50% aan brandstofkosten én is veel stiller dan de schroef.
|
Luister hier naar een radiointerview met Geanne van Arkel (Sustainability Manager bij Interface) en Saskia van den Muijsenberg (co-founder BiomimicryNL) over biomimicry in het bedrijfsleven, hoe je het praktisch in zet en waarom het Interface zo'n 7,6 miljoen euro op jaarbasis oplevert.